Przejdź do głównej zawartości

Pstrąg Pieczony z Ziemniakami.

 

Składniki:

 

pstrąg patroszony

2 łyżki masła

3 łyżki posiekanego koperku

sok z cytryny

ząbek czosnku

sól,pieprz

3 ziemniaki

3 łyżki oliwy

2 łyżki posiekanej pietruszki

Papryczka chilli

cebula może być czerwona.

 

Przygotowanie:

 

Dobrze umyte ziemniaki w mundurkach kroimy w grubsze talarki lub ósemki.Oliwę mieszamy z cebulą pokrojoną w piórka,pokrojoną papryczkę chilli,pokrojony w plasterki czosnek dodajemy pietruszkę doprawiamy sola i pieprzem.Do naczynia żaroodpornego wrzucamy ziemniaki obtoczone w mieszance i wkładamy do piekarnika 180C na ok.25 min.między czasie należy przynajmniej raz przemieszać.Rybę wyczyszczona i umytą osuszamy.Masłem zmieszanym z koperkiem  nacieramy rybę w środku którą wcześniej oprószyliśmy sola i pieprzem .Wyciągamy ziemniaki rozsuwamy i w środek wkładamy naszego pstrąga dobrze skrapiamy sokiem z cytryny.Wkładamy do piekarnika na kolejne ok.20 min. by ryba się upiekła i ładnie przyrumieniła. Rybę podawać na półmisku obłożoną wspaniałymi pikantnymi ziemniaczkami .Jeśli lubicie dodać ćwiartki cytryny.Życzę Smacznego.

 

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Moje Pulpety Zapiekane

Moje Pulpety Zapiekane. Składniki: 0,5 kg. mięsa mielonego najlepiej szynki duża cebula  2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy łyżka cukru bułka namoczone w mleku  30 dkg. startego na dużych oczkach sera jajko sól pieprz ostra papryka  garść porwanych listków bazylii lub pietruszki opakowanie pulpy pomidorowej, mogą też być pomidory krojone świeże lub z puszki. bulion  Przepis: Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę zeszkloną  na niewielkiej ilości oleju, dobrze odciśniętą  bułkę, sól, wyciśnięty w prasce czosnek, pieprz, paprykę, wbijamy świeże jajko i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy niezbyt duże pulpety. W garnku lub na patelni zagotowujemy pulpę pomidorowa doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, podlewamy bulionem gdy jest zbyt gęsta i wkładamy pulpety. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Teraz posypujemy całość startym serem i zapiekamy w piekarniku do czasu aż się se

Gulasz po Węgiersku...

Gulasz po Węgiersku   Składniki:   700 gr.łopatki wieprzowa 2 cebule 2 ząbki czosnku 300g.ziemniaków 3 łyżki oleju 3 pomidory 5 pieczarek 1 papryka może być czerwona 1 łyżeczka papryka mielona szczypta kminku sól i pieprz   Przygotowanie:    Mięso pokroić w średnią kostkę.Cebulę i czosnek posiekać.Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki i paprykę. W garnku rozgrzać olej.Podsmażyć w nim cebulę czosnek i pieczarki następnie wsypać kminek mieloną paprykę i na końcu mięso.Smażyć do zarumienienia.Dolać 600 ml.wody jak ktoś ma może być bulion i gotować pod przykryciem aż mięso będzie miękkie ok. godziny.Pomidory i paprykę pokroić w kostkę i dodać do garnka.Gotować jeszcze 20 min. by smaki się połączyły .Doprawić solą i pieprzem jeśli ktoś lubi ostre można dodać ostrej papryki.Na koniec posypać świeżą pietruszką.Podawać z pieczywem i kleksem kwaśnej śmietany w/g uznania.

Pieczony Domowy Boczek.

    Składniki: 2 kg. surowego niezbyt tłustego boczku 6 ząbków czosnku 2 łyżki ostrej papryki 2 łyżki majeranku 4 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego olej sól pieprz cebula dymka Przepis: Boczek czyścimy z ewentualnych włosków na skórze, myjemy pod bieżącą wodą i dobrze osuszamy. Nakłuwamy na całej powierzchni i szpikujemy pociętym w paski czosnkiem. W dużym naczyniu przygotowujemy marynatę z oleju, papryki, majeranku, czosnku przeciśniętego przez praskę, soli i pieprzu. Wkładamy boczek i dobrze wcieramy cała marynatę. Teraz powinno poleżeć w lodówce pod przykryciem, czym dłużej tym lepiej. Do rozgrzanego do 180C piekarnika wkładamy boczek dodając ziele angielskie i liście laurowe na ok. 2 godz. Pieczemy pod przykryciem co jakiś czas zaglądając i polewając powstałym z pieczenia płynem. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folie dodajemy cebulkę dymkę, pieczemy jeszcze chwilę by powstała na boczku chrupiąca skórka. Wykładamy